Joggen met een lege maag



Joggen met een lege maag kan de vetverbranding stimuleren. Al voor het ontbijt een uurtje sporten: wat bij veel topsporters heel gebruikelijk is, wordt ook bij amateursporters steeds populairder. Want aan joggen op een lege maag verbindt men een aantal positieve effecten, zoals een hoge vetverbranding. Maar is dat wel zo?


Niet joggen op een lege maag

Mensen met ochtendhumeur kunnen weer rustig ademhalen: joggen voor het ontbijt is niet per definitie prestatieverhogend. Want tijdens de eerste morgenuren is de vetstofwisseling nog steeds actief volgens professor Froböse (Zentrum für Gesundheit der Deutschen Sporthochschule Köln).


Eet minimaal een banaan

Maar de vetstofwisseling tijdens een training op nuchtere maag is slechts actief totdat de voorraad koolhydraten is opgebruikt. Op dat moment zakken de prestaties dramatisch en moet het duursporten meestal voortijdig worden beëindigd. Wie absoluut vroeg wil lopen of fietsen, moet daarom minimaal een koolhydraatrijke banaan als ontbijt nuttigen.



Beter is krachttraining ná het ontbijt

Maar Froböse adviseert om de spieren liever met een beetje krachttraining ´s ochtends ná het ontbijt  te trainen. Dat activeert het lichaam en maakt je fit voor de rest van de dag. Spiertraining verhoogt de druk op de perifere bloedvaten, waardoor de bloeddruk stijgt. Die verhoogde bloeddruk houdt langere tijd aan en houdt de mens overdag alert.


's Avonds de beste tijd om te joggen

Duurtraining daarentegen, is volgens de wetenschapper ´s avonds zinvoller. Het is al jaren punt van discussie: wat is beter, relaxed joggen of diep gaan?  Welnu, matig joggen werkt ontspannend en heeft een meditatief effect: het maakt je hoofd leeg. Twee uur voor het slapen gaan moet de duurtraining beëindigen om goed en diep te slapen.


Reacties