Vetverbranding stimuleren met ananas?


Sportende dame

Het zou zo simpel kunnen zijn! Je eet elke dag wat ananas en de pondjes verdwijnen als vanzelf. Want ananas bevat het enzym bromelaïne en dat zou het verbranden van vetten bevorderen. Behalve ananas zijn er nog meer voedingsmiddelen, zoals papaya en kiwi, die eveneens als zogenaamde “fatburner” worden aangeprezen Maar wat is waar over deze vermeende dieet-wondermiddelen?





Helpen enzymen van ananas om de vetverbranding te stimuleren?


Het hoort zich allemaal heel wetenschappelijk aan en dan moet het toch helpen, nietwaar?  Maar helaas, zo gemakkelijk gaat dat niet. Bromelaïne, het ingrediënt in ananas dat verantwoordelijk zou zijn voor de vetverbranding, is een enzym. Maar enzymen zijn eiwitten die al in de maag worden opgesplitst. Ze geraken dus zelden intact tot in de organen en kunnen dan ook niet de vetverbranding stimuleren.

Laten L-carnitine of chroom dan vet verdwijnen?


Er worden steeds meer middeltjes aangeboden die de vetverbranding zouden stimuleren. Vaak genoemd is L-carnitine, een aminozuur-achtige substantie die ervoor zorgt dat vetzuren in de spieren vrijkomen, waar ze dan worden verbrand. Dat is echter niet waar. Tot dusver konden geen studies bevestigen dat er meer vet wordt verbrand wanneer grote hoeveelheden L-carnitine worden geslikt. Bovendien produceert het menselijk lichaam zelf L-carnitine, zodat iedereen voldoende daarvan voorzien is.

Ook het in de Verenigde Staten populaire sporenelement chroom als allernieuwste afslankmiddel moet met de nodige scepsis worden beoordeeld. Nederlanders nemen met hun voeding voldoende chroom op. Extra toediening is dus niet noodzakelijk. Onderzoeken die structureel gewichtsverlies aantonen, bestaan niet.


Vetverbranding stimuleren met sporten?


Dat werkt wel, mits toegepast als een mix van duurtraining en krachttraining. Want wie wil afvallen, ontkomt niet aan regelmatige lichaamsbeweging. Ideaal zijn duursporten zoals hardlopen, wandelen, fietsen en zwemmen, die de vetverbranding stimuleren en veel calorieën verbruiken. Wie drie tot vier maal per week één uur traint, brengt daarmee de vetverbranding gegarandeerd op gang.

Bewegen met lage hartslag is het meest effectief


Beter dan uitputten is een matig tempo, waarmee u de vetverbranding optimaal stimuleert. Want is de hartslag laag, dan doet het lichaam sneller een beroep op de vetreserves. Wie zich bij het sporten afmat en daardoor een hoge hartslag heeft, verbruikt weliswaar veel calorieën, maar het lichaam verbrandt dan hoofdzakelijk koolhydraten.

Behalve aanpassing van ons voedingsgedrag,  moeten we dus ook meer bewegen om onze vetverbranding te stimuleren. Want als onze spiermassa wordt vergroot door verhoogde lichamelijke activiteit, verhoogt ook ons calorieverbruik, en des te sneller verdwijnen vervelende vetrolletjes.


Na het sporten de vetverbranding stimuleren

Goed om te weten: de vetverbranding kunt u na het sporten nóg verder stimuleren. Zie daarvoor af van grote porties koolhydraten in de vorm van brood of pasta. Zoek liever uw toevlucht tot een eiwitrijke snack zoals mager vlees of omelet. Om te bereiken dat het lichaam de vetverbranding tijdens de sportieve inspanning optimaal stimuleert, moet u ongeveer 2 uur voor de training de laatste maaltijd gebruiken.



Reacties